Afscheid nemen van een collega. Hoe doe je dat?

13/03/2024

Iedereen verdient een goed afscheid!

Heeft een teamlid van je onlangs ontslag genomen voor een nieuwe uitdaging? Of moet er iemand vertrekken omdat er binnen de organisatie geen plek meer is? Wat de aanleiding ook is, als leidinggevende is het van essentieel belang om een goed afscheid te organiseren voor vertrekkende medewerkers, inclusief freelancers.

Waarom is een goed afscheid belangrijk?

Herken je dat knagende gevoel dat je nog steeds associeert met een vroegere functie, leidinggevende of werkgever, ook al is het lang geleden? Het kan goed zijn dat dit gevoel is blijven hangen door het ontbreken van een passend afscheid. Iedereen verdient een waardig afscheid en als leidinggevende kan je dat regelen!

De 3 voordelen van een goed afscheid

  1. Het creeërt ruimte
    Door tijd en aandacht te besteden aan het afscheid, door taken en verantwoordelijkheden over te nemen of juist te laten voor wat het is, ontstaat er ruimte, – ‘headspace’ – voor degene die vertrekt. Hiermee voorkom je dat hij/zij aan hun functie, werk, of organisatie blijven vastplakken. Het minimaliseert het gevoel van ‘unfinished business’. En helpt vertrekkende medewerkers om een volgende baan volledig te kunnen omarmen.

  2. Je toont waardering voor de achterblijvers
    Door het erkennen van de bijdrage die de vertrekkende medewerker heeft geleverd, toont dit ook waardering richting de collega’s die blijven. Want ook zij zullen op een dag afscheid nemen. En het bevordert een positieve sfeer binnen je organisatie en versterkt de banden tussen jou, je teamleden en degenen die vertrekken.

  3. Je biedt een frisse start voor nieuwkomers
    Door het volgen van deze stappen, kunnen nieuwe teamleden met een schone lei beginnen op de plek die vrijkomt. Ze ervaren niet het gevoel dat ze op iemands anders stoel zitten of dat er onafgemaakte zaken zijn. Dit geeft hen de ruimte om hun eigen draai te geven aan hun nieuwe baan.

Afscheid nemen is een belangrijk aspect van goed leiderschap. Een onzorgvuldig afscheid kan gedoe veroorzaken bij degenen die vertrekken én bij nieuwkomers. En dat is voor niemand fijn.

Op zoek naar een basis afscheidsspeech?

Om het je gemakkelijk te maken hebben we een basistekst voor een afscheidsspeech gemaakt die je kan gebruiken waarin bovenstaande elementen zijn verwerkt. Download ‘m hier.

Reply...

Comments Off on Afscheid nemen van een collega. Hoe doe je dat?