Durf jij een ongemakkelijk gesprek aan te gaan?

13/03/2024

Ongemak kan in vele gedaanten voorkomen

Het ongemak.. van een moeilijk gesprek.. maar ook het ongemak van een niet-gevoerd gesprek. Voor je het weet zit je in een ongemakkelijk gesprek of een ongemakkelijke situatie. En geloof me, ik weet hoe ongemakkelijk dat voelt. Het liefst vermijd ik ze. Doe ik er alles aan om dat ongemak maar niet tegen te komen. Ik wring me soms in moeilijke bochten of loop ervan weg. 

Maar.. daarmee los je niks op. Eigenlijk houd je het ongemak alleen maar in stand. 

Soms zijn er teams die dit in stand houden, of zelfs hele organisaties. Ze weten precies hoe ze het ongemak uit de weg kunnen gaan. Doen er alles aan om het maar niet tegen te komen. Nemen zelfs mensen aan die dit patroon – van vermijden- zo goed kennen. 

En wat daarmee gebeurt is dat het zich steeds meer gaat opdringen. Mensen gaan voelen dat er iets aan de hand is. En op t moment dat ze in de buurt komen en het wordt ongemakkelijk- dan zetten ze weer patronen (overlevingsstrategieën) in om het maar niet tegen te komen op de werkvloer.

Ongemak is ongemakkelijk

Op den duur kan dit gedrag je team tegenwerken. Worden er nog wel gesprekken gevoerd? Of nieuwe ideeën gedeeld? Wordt er niet gekunsteld met elkaar omgegaan om het ongemak maar te vermijden? Alsof je niet alles mag zeggen of delen?

Ongemak versus Gemak

Wat we niet mogen vergeten is dat ongemak de keerzijde is van gemak. Dus hoe zou het zijn als ongemak er ook mag zijn?  Want ongemak maakt ook ruimte. Ruimte voor het delen van nieuwe ideeën, een nieuwe kijk op zaken of voor nieuwe relaties en verbindingen. Ruimte voor gemak 😉.

Verbreed je blik

En geef ook eens ruimte aan het ongemak. 

Bij Blikverbreders verbreden we je blik met systemische werkvormen. Je krijgt altijd te zien wat er op dit moment nodig is om weer beweging te krijgen in een team of organisatie. En soms is dit- daar komt ie- heel ongemakkelijk.