Het geheim van succesvolle teams?

01/05/2024

Succesvolle teams zijn aantrekkelijk

In ons werk als team- en organisatiecoach komen we veel verschillende teams tegen. Teams die niet door één deur kunnen, waar er meer over elkaar dan met elkaar wordt gepraat en ook het tegenovergestelde. Teams die zo’n enorme aantrekkingskracht hebben dat iedereen erbij wilt horen en waar – bijna vanzelf – successen worden geboekt. Klanten die in de rij staan en waar iedereen er wilt werken.

Hoe werkt dat nou? In dit blog delen we het geheim van succesvolle teams en hoe je er zelf mee aan de slag kan gaan.

Teamwork Makes the Dream Work

Dit wordt niet voor niks gezegd. Patrick Lencioni, een goeroe op het gebied van teambuilding, geeft aan dat het in organisaties die falen – vrijwel altijd ontbreekt aan teamwork – wat juist wel aanwezig is in organisaties die wél succesvol zijn. Teamwork is key! Maar teamwork ontstaat niet zomaar. Daar is moed en een beetje kwetsbaarheid voor nodig. Niet iedere manager of leidinggevende durft hiermee aan de slag te gaan.

Stevige teams hebben een grote impact

Een stevig team behaalt de resultaten die het zich heeft voorgenomen. Het teamdoel komt voor de individuele doelen en wat misschien nog belangrijker is: het geeft mensen een gevoel van verbondenheid, van ergens bij horen waardoor het een direct positief effect heeft op de teamleden en daarbuiten.

‘Nu pas weten we hoe een écht team voelt. Blijkbaar waren we nooit eerder een team geweest’

Het is elke keer weer bijzonder om te zien hoe een team écht samenkomt na een teamsessie waarbij het verbeteren van de samenwerking centraal stond.

Wil jij de samenwerking in een team verbeteren?

Hieronder delen we de basis van een sterk team. Een basis dat gericht is op het opbouwen van vertrouwen.

4 Tips om de fundatie te leggen voor een stevig team

1. Open en eerlijkheid
In teams waar iedereen open en eerlijk is over wat ze denken en voelen ontstaat er vertrouwen. Zo kunnen tekortkomingen of fouten besproken worden, zonder bang te zijn voor afkeurend gedrag of negatieve consequenties.

2. Kwetsbaarheid tonen
Als leidinggevende is het krachtig om zelf het goede voorbeeld te geven. Laat zien dat je zelf ook niet alles weet. Dit maakt je menselijk en benaderbaar, en nodigt anderen uit hetzelfde te doen.

3. Aandachtig luisteren
Actief luisteren is een kunst. Als teamleden voelen dat er echt naar hen geluisterd wordt, versterkt dat het vertrouwen enorm. Het laat zien dat iedere mening telt.

4. Vier alle successen:
Elk succes, hoe klein ook, verdient het om gevierd te worden. Dit versterkt het gevoel van eenheid en toont aan dat ieders bijdrage waarde heeft voor het team.

De impact reikt verder dan de kantoormuren

Het mooie van een vertrouwenscultuur is dat het verder gaat dan alleen het verbeteren van de interne dynamiek. Het heeft een positief effect op alles en iedereen waar het team mee in contact komt: van klanten tot stakeholders. En ja, dat voel je ook als je een voet binnen de sportschool zet.

Wil je dit ook in jouw team?

Vertrouwen is meer dan alleen een goed gevoel; het is de lijm die topteams bij elkaar houdt. Wil je weten hoe we de samenwerking in jouw team kunnen optimaliseren? Neem contact met ons op.